Hinduism och säsongsavslutningen på LOST

Ikväll tittade jag och Tilda på finalavsnittet av LOST och vilket avsnitt det var! Tilda som inte sällan fäller en och annan tår i tv- och videosammanhang låg jämte mig och… ja… lipade… sorry Tilda men det gjorde du faktiskt. Faktum är att jag kanske själv fällt en liten tår om jag inte varit grymt fokuserad på att analysera avsnittet och hitta en lösning på alla frågetecken som denna fantastiska serie bjudit på. Skaparna av serien gick nämligen innan finalavsnittet sändes i USA ut med info om avsnittet skulle bjuda på många frågetecken, något som nog oroade många, inklusive mig själv. Hur jävla kul hade det varit om man inte fattat grejen efter 6 säsonger?


Mycket riktigt så har det visat sig att många inte fick alla de svar som de önskat. Tilda var t.ex. lite vilsen då hon somnade in här jämte mig i sängen (på tal om det kan jag tillägga att du nyss pratade i sömnen igen älskling, du halvsatte dig upp och började leta efter årtal på täcket… =).


I alla fall så kräver detta faktum att jag nu analyserar hela serien och lägger fram en teori om hur allt ligger till. Detta kräver dock en liten grundkurs i religion men jag lovar att om ni bara orkar läsa allt så kommer nog alla frågetecken kring serien att suddas ut. Märk dock väl att detta bara är min åsikt/analys… =)


De världsreligioner som i serien tydligast lyser med sin närvaro är hinduismen/buddismen (de är så lika så jag orkar inte skilja på dem).  Det är hinduismen/buddismen som jag tänker utgå ifrån i mitt försök att finna en lösning på det något hemlighetsfulla slutet i serien LOST.


 Först måste jag redogöra för några centrala begrepp inom hinduismen/buddismen: Maya (illusionen), Brahman (världssjälen), Moksha (frigörelsen), Samsara (vandringen).  


Den vanliga människan lever under illusionen att det vi ser, den verklighet som vi har framför ögonen, egentligen inte alls är på riktigt. Denna illusion kan vi kalla Maya. Illusionen är skapad av Brahman som är världssjälen, sanningen bakom allt. För kristna så skulle Brahman, enligt min åsikt, kunna ses som Guds himmelrike. För att uppgå i Brahman så måste människan nå Moksha som är själva frigörelsen ifrån den lögn vi lever i.


Samsara kan beskrivas som en pågående vandring, så länge vi inte är i närheten av att nå Brahman (himlen) så kastas vi mellan världar där vi lever olika liv. Samsara är sålunda en process med en tendens att vilja fortsätta att skapa världar, som vi sedan förflyttar oss till. Så snart en värld störtar ihop, skapar du en annan och far dit. Samtidigt träffar du på andra människor som också skapar sina egna världar.


Vandringen mellan olika världar anser en del sker genom återfödelse. Här blir det dock jävligt viktigt att poängtera att man inte nödvändigtvis återföds på samma plats, det vill säga att det inte bara finns en enda jord som man ständigt återvänder till. Istället finns det olika dimensioner, olika jordar om man uttrycker det så, som man kan hamna på.


Samsara (vandringen) upphör alltså först då vi blir redo att spotta Maya-illusionen i ansiktet, genomgå frigörelsen Moksha och uppgå i världssjälen Brahman.

 

Har du nu kläm på att detta så kan vi fortsätta analysera LOST…


 Som alla vet så kraschade planet med människor, några överlevde och hamnade på ön. På ön fanns bland annat ”the others”.


Min teori är att alla dog när planet kraschade, alternativt så ägde någon flygkrasch egentligen aldrig rum för alla var redan döda (det spelar egentligen ingen roll). Ön var således en plats där alla döda själar irrade runt, förvirrade (lost=), utan vetskap om att de dött. På ön så fanns det, förutom seriens huvudpersoner, andra människor som dött… ”the others”. Ön kan här vara en riktig dödsrikets anhalt, en plats där vissa människor hamnar då de dör i väntan på att få träda in i himmelriket (Brahman). Alternativt så är ön bara en illusion skapad av Maya, processen Samaras försök att leda vidare människorna på vandringen. Det är denna sistnämnda teori vi kör på här…


Människorna luras mycket riktigt av illusionen och tror att det som de upplever på ön är verkligt. De strävar efter att ta sig ifrån ön och många av dem lyckas tillslut. Av olika anledningar så dras dock alla tillbaka till ön, detta på grund av varandra.


Väl tillbaka på ön så fortsätter de att leva under illusionen Maya, en illusion som visar dem en verklighet fylld av övernaturliga ting. Några av karaktärerna dör i den sista säsongen, andra överlever och lyckas lämna ön i det sista avsnittet.


Men vänta nu… samtidigt som allt detta har hänt i den sista säsongen så har vi ju fått se en parallellhandling där karaktärerna lever ”vanliga liv” hemma i USA. I denna parallellhandling så har vi ju fått se hur karaktärerna, som här inte känner varandra, tack vare Desmond blir sammanförda och ”vaknar”. Plötsligt så känner alla igen varandra och i slutet så träffas de i en kyrka där Jacks pappa öppnar portarna till ”ljuset”.


Hur hänger detta samman med händelserna på ön? Svaret är enligt min mening: INTE ALLS. När de sista överlevarna lyckas få igång flyplanet och lämna ön så lever de fortfarande under Maya-illusionen. De kommer antagligen hem till USA igen där de lever sina liv tills de dör. Detta visas emellertid inte i serien. Istället visas vad som händer med karaktärerna efter denna död. Karaktärerna fortsätter sin Samsara-vandring i ett annat liv, på en annan plats (dimension) där de inte känner varandra eller minns sina tidigare liv.  


Plötsligt lyckas dock Desmond vakna ur drömmen, han når frigörelsen Moksha och plötsligt står allt klart för honom. Han blir upplyst (typ Buddha) och nu minns han sitt tidigare liv och alla de andra karaktärerna. Han inser att de också är redo att vakna ur drömmen. För att lyckas med detta så för han dem samman och det är då de minns, de når också Moksha. Det är pågrund av vetskapen om att de alla lever i en lögn som t.ex. Jack så lättvindigt kan lämna sin son, som ju Locke påpekar inte finns. När de i slutet samlas i kyrkan så gör de detta för att de vill uppgå i Brahman, träda in i Guds himmelrike tillsammans. Detta är som sagt ett val, Benjamin Linus väljer ju t.ex. att stanna kvar ett tag, med andra ord ungefär som Buddha, någon som nått upplysning men väljer att stanna för att sprida budskapet.


Frågar ni mig så var det ett grymt bra finalavsnitt på en grymt bra serie. Tyvärr tappade många intresset under tidigare säsonger men de flesta av oss som inte gav upp är nog jävligt nöjda…


Detta var min förklaring, take it or leave it men kommentera gärna. Kommentera föressten gärna alla inlägg, det är kommentarerna så får en att vilja fortsätta skriva. =)




Dagens musikvideo blir den gamla dolda-kameran-videon till Fatboy Slims Praise You... Enjoy: http://www.youtube.com/watch?v=LiXg_70rMeM&feature=fvst


Kommentarer
Postat av: Carl Af Jederstaam

Ledsen att göra dig besviken herr lönngreat men din teori faller lite på att lost-skaparna själva har gått ut och sagt att de inte dog i kraschen. Allting har hänt. De som levde längst på ön var Ben och Hugo som vaktade ön i X antal år. Men du har rätt i din andra del nämligen att det har med hinduism att göra - och det faktum att de är kopplade till varandra för att kunna passera vidare efter döden. De skapar något som kallas för "sideway purgatory".

2010-05-27 @ 11:58:49
Postat av: tilda

Intressant analys älskling! Själv tycker jag att det bästa var när alla kära kom ihåg allt och det blev sorgligt o fint ;) Kul att jag kan roa dej om nätterna! Puss puss

2010-05-27 @ 15:22:05
Postat av: muhammed

fuck you noob ..!..O.o..!..

2011-04-01 @ 13:11:08
URL: http://hahahahhahaha

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0